Piparkommid



Vahepeal olen teinud imehäid ingveriküpsiseid ja jõuluhõngulist rullbiskviiti jõhvikakreemiga, elu esimese kõrvitsasalati ja veel üht-teist... aga ega ilm ju sellest hooli, et ma neid kõiki jäädvustada tahan. Mõni päev lihtsalt ei lähegi valgeks... Ja sellisel päeval, proovi kuidas tahad, pildid ei õnnestu.
Täna siis lõpuks õnnestus. Tänane hommik oli võrreldes eelnevatega erakordselt "ere" :) Võib-olla sellepärast, et taevas ei olnudki enam vihmapilved, vaid hoopis lumepilved. Nii et pigistasin oma pimedast objektiivist mõned pildid ikkagi välja.

Katsetasin uut piparkoogitaigna retsepti. Muutsin "Väikesest piparkoogiraamatust" meepiparkookide retsepti ja tulemus oli väga mõnus, kui mitte öelda, et nüüdsest minu lemmik. Mulle  pole  vürtsikad toidud kunagi meeldinud, seega tahan, et ka piparkoogid oleksid pigem mahedad. Vürtsikust annab kindlasti juurde see, kui lisada taignasse jahvatatud ingverit. Mandlid muudavad piparkoogid mõnusalt muredaks.


Lisaks piparkookidele tegin piparkoogikomme. Katsin kivideta rosinad õhukese piparkoogitaigna kihiga, veeretasin pallikesed ja küpsetasin 10 minutit 180-kraadises ahjus. Mida õhemalt tainast rosina ümber panna, seda parem. Taigen kerkib ja vajub nagunii rosina küljest maha. Seega, mida vähem tainast ümber mässida, seda ilusamad kommid tulevad. Peitsin taignasse ka terveid mandleid, aga kuna taigen ise sisaldas juba jahvatatud mandleid, siis põhimõtteliselt ei andnud see midagi juurde. Piparkoogikommide sisse sobiks panna veel kuivatatud jõhvikadi või kirsse. Midagi hapukat.

Piparkoogitaigen (u 1,3 kg):

1,5 dl tumedat siirupit
2 dl suhkrut
3 tl kaneeli
2 tl jahvatatud kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
veidi soola
2 muna
250 g võid
3 tl soodat
8 dl jahu
60 g jahvatatud mandleid (natuke üle detsiliitri)


Valasin siirupi potti, lisasin suhkru ja kõik maitseained ning lasin keema tõusta. Tõstsin tulelt ja lisasin või. Segasin jahtunud siirupi hulka lahtiklopitud munad. Jahu segasin sooda ja jahvatatud mandlitega ning kallasin siirupi hulka. Segasin ühtlaseks taignaks. Hoidsin tainast järgmise päevani külmkapis. Piparkooke küpsetasin 180-kraadises ahjus 5-7 minutit.


Detsembrikuu sünnipäevalastele võiks ju külla minna piparkoogilillede ja karbi piparkoogikommidega :)

3 kommentaari:

  1. Oi, need näevad nii isuäratavad välja :)

    VastaKustuta
  2. Ja need ongi nii nämmad nagu välja näevad :)

    VastaKustuta
  3. väga vahva lill! hea mõte sünnipäevalapsele kinkida tõesti.. aga tulime just sünnipäevalt.. kahju, et enne ei sattunud lugema...

    VastaKustuta