Apelsini-suvikõrvitsamoos



Ragne ja Mari-Liisi eeskujul keetsin Leena aiamaal kasvanud hiigelsuurtest suvikõrvitsatest moosi. Nende suurte jurakatega ei oskakski midagi paremat ette võtta. Inspiratsiooni sain eelmise aasta lemmikust rabarberi-apelsinimoosist ja raamatust "Hoidised". Tuli mõnusalt paks sukaadilaadne moos. Magus ja krõmpsub hamba all. Särtsu võiks ehk sidruni näol rohkemgi olla, aga nii juhtub, kui katsetad ja teed suvikõrvitsast esimest korda moosi. Nii et järgmine kord topeltkogus sidrunit!!! Kui järgmine kord ikka tuleb, sest hakkasin mõtlema, et kas see pole mitte raiskamine, kui 2 kg suvikõrvitsast saab napilt 1,5 l moosi? 

Vaja läheb:

2 kg kooritud ja seemnetest puhastatud suvikõrvitsat
2 sidrunit (veel parem 4)
3 apelsini
1 kg suhkrut

Riivisin suvikõrvitsa jämeda riiviga, sidruni ning apelsinikoore peenema riiviga. Panin suvikõrvitsa ja tsitruseliste koored kihiti 500 g suhkruga potti. Lasin seista 24 tundi. Seismise ajal eraldub kõrvitsast vedelik ning kõrvitsalaastud ei kee hiljem katki. 
Valasin tekkinud vee ära (seda on palju!), kallasin suvikõrvitsale peale sidrunitest ja apelsinidest pressitud mahla ning kuumutasin keemiseni. Lisasin ülejäänud suhkru ja keetsin aeg-ajalt segades üle poolteise tunni. Ootasin, millal külmale taldrikule tilgutatud moos tarduks, aga ma ei jõudnudki ära oodata :) Tõstsin moosi kuumutatud purkidesse, lasin jahtuda ja keerasin kaaned peale. 


0 mõtet:

Postita kommentaar