RALLITORT


Mul on üks hästi armas väike sugulane, kes sai nädalavahetusel kolmeaastaseks. Nagu selles vanuses poistele ikka, meeldivad ka Tristanile igasugused masinad - kopad, traktortid, autod... Natuke guugeldamist, Nami-Nami foorumis tuuseldamist ja Tristan sai sünnipäevaks värviliste vormelitega rallitordi. 

Kui ma sünnipäeva eelõhtul martsipanist vormelitega Tallinnasse jõudsin, oli tädi Ira biskviitpõhjad juba valmis küpsetanud ja vajaliku kreemimaterjali poest koju tassinud. Polnudki muud kui kreem valmis segada, tort kokku panna ja kaunistada. 


Nii rikkaliku täidisega torti pole ma varem teinud. Kreemi sisse läks nii kohupiim, toorjuust kui ka vahukoor, lisaks maasikad, mustikad ja virsikud. Väga maitsev kooslus, mida kindlasti edaspidigi kasutada. Külgedel ja numbri sees on läbi sõela surutud šokolaadiküpsisepuru. Vormelid on voolitud looduslikult värvitud martsipanist (peedi-, spinatipulber, safran, söetablett). Muru saab teha, kui martsipan läbi küüslaugupressi suruda. Katsetasin seda võtet esimest korda - toimib hästi.

Seekordsed head avastused on:
- Selga šokolaadiküpsised. Nendest saab suurepärase ja maitsva puru näiteks tordi külgede katmiseks või kreemile "joonistamiseks". Kui purukiht on paksem nagu sellel tordil number kolme sees, siis jätab see mõnusalt sametise mulje. Et küpsisepuru sobivasse vormi saada, on hea nipp ennem puutikuga kujund kreemile joonistada, siis sulatatud tumeda šokolaadiga kontuurid ette teha ja kujund küpsisepuruga täita. Tulemus jääb ilus puhas.
- sulatatud juust. Kui kreem saab otsa ja kapis pole midagi muud, mis kreemi meenutaks, siis sobib sulatatud juustu väga hästi kaunistamiseks kasutada. Sellel tordil kasutasin seda teekattemärgistuse tegemiseks. Panin juustu kilekotti, mudisin pehmeks, lõikasin kotinurga maha ja pritsisin küpsisepurule triibud. Nii võib vabalt ka kirjutada või ükskõik milliseid peenemaid kujundeid, mustreid teha. Püsib ülihästi, ei sula ega vaju laiali. Natuke tülikas on ainult see, et sulatatud juust on kleepuv ja pritsitava joone katkestamiseks tuleb kasutada mõnda abivahendit. Kasutasin hambatikku. 


Panen kirja ka materjalikulu. Kaaluda valmis torti ei õnnestunud, aga 30 inimesele jätkub vabalt.

3 kandilist biskviitpõhja kuuest munast (40x35)
1 kg kohupiima (Saida)
600 g toorjuustu (Philadelphia)
1,2 l vahukoort
maitse järgi suhkrut ja vaniljesuhkrut
2 purki konservvirsikuid
külmutatud mustikaid
värskeid ja külmutatud maasikaid
500-600 g martsipani

Üks torditükipilt ka.





15 kommentaari:

  1. Oh saa, üliäge tort, sünnipäevalaps oli kindlasti väga rõõmus

    VastaKustuta
  2. Niiiii ilus tort! Lugedes, mis hääd ja paremat ta kõike sisaldab, siis hakkasid juba vara hommikul neelud käima :D.

    VastaKustuta
  3. Appi kui roheliseks kõik mu väiksed tuttavad sõbrad kadedusest läheksid, kui nad seda torti praegu näeksid! Tõesti väga äge, peab ikka kannatust olema! :)

    VastaKustuta
  4. Kas nr 3 sisse panid näppudega seda küpsisepuru sinna sisse, äärtest ei tundu üldse et oleks üle läinud ja millegagi oled siledaks vajutanud küpsise pealse??
    Väga ilus ja korrektne tort muidugi!!

    VastaKustuta
  5. Aitäh teile!

    Marju - mis puutub tortide tegemisse, siis siin pole minul kannatlikkusega midagi pistmist. See on lihtsalt puhas nauding. Ma olen muidu kohe päris kannatamatu ja kärsitu inimene :)

    Liis - küpsisepuru panin väikese teelusikaga ja selle sama lusika seljaga "sõitsin" õrnalt üle puru.

    VastaKustuta
  6. Väga ilus tort.
    Kuidas te küpsisepuru külgedele panite. Kas käega või mõne labida abil?

    VastaKustuta
  7. Tänan! Küpsisepuru panin külgedele lusikaga ja surusin õrnalt käega kinni.

    VastaKustuta
  8. Tänud head õpetussõnade eest! Kasutasin mõnda neist oma poja sünnipäevatordi juures. Kahjuks ei saanud see küll nii kaunis kui Sinu oma, aga poisile meeldis ja eks see ongi kõige tähtsam. Tänud!

    VastaKustuta
  9. Vau, kui ilus tort! Millega tort kaetud on?

    VastaKustuta
  10. Aitäh! Katsin tordi sama kohupiimakreemiga, mis tordi vahele läks. Tõstsin lihtsalt osa kõrvale.

    VastaKustuta