MAGUSAD VAARIKASÜDAMED


See oli tõeliselt hea pärmitaina päev! Mul kipub pärmitainas tavaliselt kas vähe kerkima, üle kerkima või kuivaks küpsema, aga need vaarikasüdamed õnnestusid nii hästi, et ise ka ei usu, et mina need küpsetasin. Õigel ajal õnnestusid, sest külalised tulid ja nüüd nad arvavad, et ma oskan jube hästi küpsetada (:

Oma osa on siin muidugi Nami-Nami vastlakuklite väga heas retseptis, sest just selle võtsin aluseks. Ja loomulikult ei tulnud ma ise selle peale, et tainas südameteks keerutada (idee siit). Nii kui sinna Pinteresti ära eksid, nii kaob igasugune vajadus ise mõelda. Komistad aga järjest lahedate ideede otsa ja kui aega leiad, proovid neid järele teha. No nii palju ma ikka ise mõtlesin, et retsepti oma äranägemise järgi kohendasin. Võib-olla ühel ilusal päeval on mul jälle nii palju aega, et vaimul on mahti pelae tulla ja mõnele ägedale ideele saab oma nime külge pookida.

MAGUSAD VAARIKASÜDAMED
u 12 tk

Pärmitainas
2,5 dl leiget piima
25 g pärmi
400 g jahu
100 g sulatatud võid
1 toasoe muna
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl peenestatud kardemoni

Vaarikatäidis
250 g vaarikaid
1,5 dl suhkrut
1 tl peenelt riivitud apelsinikoort
1 tl vanillisuhkrut
1 sl maisitärklist

Hõõrusin pärmi 1 sl suhkruga vedelaks ja segasin leige piimaga. Lisasin umbes 150 g jahu, kloppisin ühtlaseks. Katsin tainakausi toidukilega ja jätsin sooja kohta kerkima (u 20-30 minutiks).

Kuni tainas kerkis, sulatasin või ning kloppisin muna suhkruga lahti (et sulavõi jahtuks ja muna jõuaks toasoojeneda). Seejärel valmistasin vaarikatäidise. Panin vaarikad suhkruga potti ja kuumutasin vaikselt moosiks. Lisasin apelsinikoore, vanillisuhkru ja maisitärklise ning kuumutasin kuni segu oli mõnusalt paks. Tõstsin täidise õue jahtuma.

Segasin omavahel ülejäänud jahu, soola ja kardemoni. Lisasin eelkerkinud tainale sulavõi ning segasin taina ühtlaseks. Seejärel lisasin muna ja segasin jälle ühtlaseks. Viimasena sõtkusin hulka jahusegu. Sõtkusin tainast mõned minutid, kuni see käte ja kausi küljest lahti lõi. Katsin kausi toidukilega ja tõstsin sooja kohta kerkima. Lasin kerkida kahekordseks.


Sõtkusin kerkinud taina jahusel laual kergelt läbi. Rullisin ristkülikukujuliselt lahti. Määrisin peale jahtunud vaarikatäidise. Lõikasin taina terava noaga u 3 cm ribadeks. Rullisin ribad mõlemast otsast keskele kokku ja asetasin lõikepind all võitatud vormi. Süda tekib justkui iseenesest, natukene võib kohendada ja väljavalgunud täidist tagasi südame keskele tõsta. Selliseid südameid võib küpsetada ka üksikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, jättes saiakeste vahele ruumi kerkimiseks.

Küpsetasin 200-kraadises ahjus kuni saiad olid küpsed ja pealt mõnusalt pruunid (u 15 minutit).


Kuna pärmitainas on pirtsakas (armastab sooja), siis mina kasutan selliseid nippe:
  • soojendan kraaniveega kausi, milles hakkan tainast tegema (mul asuvad kausid jahedas sahvris);
  • soojendan piima - see peab käega katsudes olema leige, kindlasti mitte kuum!
  • klopin külmkapist võetud muna aegsasti lahti, et see jõuaks toesoojeneda (või hoian külma muna mõnda aega sooja veega tassis);
  • jälgin, et sulavõi ei oleks tainasse lisamisel liiga kuum;
  • sõtkun tainast soojade kätega (mul on käed pidevalt külmad);
  • käin eelkerkivat ja kerkivat tainast aeg-ajalt kontrollimas, et see üle ei kerkiks (siis on kohe haput lõhna tunda). 
  • kergitan tainast sooja radika läheduses või põrandaküttega põrandal.


0 mõtet:

Postita kommentaar