MUSTSÕSTRA-ŠOKOLAADITORT


Mmm... mustsõstra-šokolaaditort - see kas meeldib või ei. Mulle meeldib! Ehtne "ühe tüki" tort, aga pärast seda ühte tükki hakkad kohe järgmisest mõtlema. Samas võib mustsõstra-šokolaadi kooslus ka harjumatu tunduda ja tordi rammusus lausa vastikusevärinaid tekitada (: Eks igaüks ise otsustab, kas tahab järele teha. Retsept väikeste omapoolsete mugandustega Nami-Namist, kus tegijad on torti kiitnud. 

MUSTSÕSTRA-ŠOKOLAADITORT
20-24 cm

Põhi
2 muna
0,75 dl suhkrut
0,75 dl jahu
2 sl kakaod
0,5 tl küpsetuspulbrit

Niisutamiseks
0,5-1 dl kanget mustsõstramahla

Mustsõstrakreem
3 lehte želatiini
3 sl kanget mustsõstramahla
4 dl musti sõstraid (külmutatud marjad tuleks sulatada)
0,75 dl suhkrut
2 dl vahukoort

Šokolaadikreem
1 leht želatiini (kunagi proovin ka želatiinita teha)
3 sl konjakit
150 g tumedat šokolaadi (kasutasin 56% Bitterit)
2 dl vahukoort
1-2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks
Šokolaadikomme

Küpsetasin tordipõhja 20 cm vormis. Võib teha ka suurema ja madalama tordi kuni 24 cm läbimõõduga vormis. Katsin lahtikäiva koogivormi põhja ja servad küpsetuspaberiga (määrin vormi küljed tavaliselt õrnalt või või õliga, et paber püsima jääks). Kuumutasin ahju 180 kraadini.

Biskviidi jaoks vahustasin munad suhkruga heledaks vahuks. Segasin omavahel jahu, kakao ja küpsetuspulbri ning sõelusin kuivained munavahu hulka. Segasin ettevaatlikult ühtlaseks tainaks. Valasin taina vormi ning küpsetasin umbes 15 minutit, kuni koogi servad vormi küljest lahti lõid. Lasin biskviidil vormis jahtuda, siis eemaldasin vormi ja küpsetuspaberi. Vooderdasin uuesti sama koogivormi ääred küpsetuspaberiga, asetasin biskviidi vormi põhja ja niisutasin selle mustsõstramahlaga. Minul jäi biskviit niisutamisest hoolimata suhteliselt kuiv, aga mulle tundub, et selle tordi puhul just nii sobibki.

Panin mõlema kreemi jaoks želatiinilehed külma vette likku, eraldi kaussidesse.
Püreestasin mustsõstrad ja suhkru. Sulatasin šokolaadi ja jätsin jahtuma.

Vahustasin koore ja jaotasin kaheks võrdseks osaks. Väga tugevaks vahuks pole vaja vahustada, sest kreem sisaldab ka želatiini. Muidu võib juhtuda, et tugevalt vahustatud koor muutub želatiini lisamisel (kui on ka vaja veel korralikult segada) võiks.
Ühele osale lisasin mustsõstrapüree, teisele jahtunud sulašokolaadi. Maitsestasin šokolaadivahu suhkru ja vanillisuhkruga. 

Vahukoor võiks enne vahustamist olla pigem toatemperatuuril, siis on sulašokolaadi lisamine koorele hõlpsam ja šokolaad ei hakka külma koore tõttu kohe hanguma. 

Kuumutasin sõstramahla ning lahustasin selles kolm kuivakspressitud želatiinilehte. Lasin veidi jahtuda ning niristasin želatiini mustsõstra-vahukoorekreemi hulka, kreemi õrnalt segades.

Kuumutasin ka konjaki ning lahustasin selles ühe kuivakspressitud želatiinilehte. Lisasin veidi jahtunud želatiini šokolaadikreemi hulka ja segasin ühtlaseks.

Tõstsin lusikaga šokolaadi- ja mustsõstravahtu vaheldumisi tordipõhjale, ilma neid segamata. Nii peaks jääma kena marmori mustriga tort. Mul see väga hästi ei õnnestunud, sest minu šokolaadikreem tuli hästi paks (vahukoor oli liiga külm ja soe sulašokolaad hakkas selles kohe tahenema, lisaks oli mul koor ka liiga tugevaks vahustatud). Lõpptulemuse üle aga kurta ei saa.

Katsin tordi toidukilega ning lasin üleöö külmkapis tarretuda. Järgmisel päeval eemaldasin tordi ettevaatlikult vormist ning kaunistasin šokolaadiga kaetud mandlitega.

Oi, kuidas tahaks praegu ühte tükikest! (:


0 mõtet:

Postita kommentaar